sunnuntai 16. helmikuuta 2014

Apua häiden suunnitteluun




Apua & vinkkejä häiden järjestämisessä


Sain anopilta lainaksi Kotilieden - Suuren
Juhla Kirjan, jossa kerrotaan reseptejä ja
vinkkejä onnistuvien juhlien toteuttamiseksi.

Tässä pieniä lainauksia kirjasta, joista voi
olla hyötyä meille häiden suunnittelijoille, varsinkin
jos teette ruoat ja suunnittelette juhlat itse kotona :)


♥ ♥ ♥


♥ Aloita juhlan valmistelu muistilistasta ja
budjetin suunnittelusta

♥ Emännän ja isännän tehtävänä on vastaanottaa
vieraat ja saada jokainen tuntemaan itsensä tervetulleeksi

♥ Malja morsiusparin kunniaksi nostetaan morsiamen
isän johdatuksella joko ennen tai jälkeen onnittelujen.
Sitten käydään pöytään.

♥ Isoissa juhlissa jokaisella on lautasen vieressä
painettu tai käsinkirjoitettu menukortti

♥ Jokaista vierasta varten varataan n.60cm pöytätilaa

♥ Paljonko juomia?


- Alkudrinkki on juoma-annos, jota ei tarjota lisää.
Kuohuviini-, punaviini- ja valkoviiniannos on 12cl,
sherryannos 6-8cl.

- Alkuruoan juomaa varataan 12cl eli lasillinen
henkilöä kohden. Jos keiton kanssa tarjoillaan sherryä,
sitä varataan 8cl.

 - Väkeviä jälkiruokaviinejä tarjotaan lasillinen eli 8cl.
 tarjotaan konjakkia, calvadosia tai likööriä 4cl.

- Yhdestä viini- tai kuohuviinipullosta (0,75l) tulee
6-7 lasillista (12cl). Ruoan kanssa viiniä varataan 2 lasia/henkilö.

♥ Noutopöytään tai buffetpöytään varataan ruokaa
yhteensä 300-400g/vieras:

- Suolakalaa 50g
- Silliä ja silakkaa 30g
- Kylmiä lihaleikkeleitä 50g
- Alkuruokasalaattia 100g
- Pääruokasalaattia 200g
- Perunoita 2kpl
- Laatikkoruokia 1dl
- Alkuruokakeittoa 1,5dl
- Pääruokakeittoa 4dl
- Luutonta lihaa tai kalaa 100g
- Lihakastikettaa 200g
- Lisäkekastiketta 0,5dl
- Voi leipiä ainoana ruokana 3kpl
- Voileipäkakkua noin sentin pala
- Kahvia tai teetä 2 kupillista

- Kilosta kahvia riittää juomaa 50 vieraalle
- Kilosta palaspkerista ja litrasta kahvimaitoa
tai -kermaa riittää 50 hengelle
♥ Kirjallisten kutsujen tulisi olla 
perillä mielellään kuukautta mutta vähintään
kahta viikkoa ennen häitä
♥ Hyvin organisoiduissa häissä juhlan kulkua
ohjaa seremoniamestari, joka kuuluttaa ohjelmasta
ja huolehtii siitä, että kaikki ovat tyytyväisiä
♥ Bestman on sulhasen paras ystävä, joka
avustaa ja tukee hermostunutta sulhoa 
seremonioiden aikana

♥ Kaaso om morsiamen pukija. Hän pitää juhlassa
lankoja käsissään, sillä morsian kulkee luonnollisesti
pää pilvissä

♥ Morsiusneidot ja sulhaspojat saapuvat kirkkoon
vihkiparin perässä ja kannattelevat mahdollisesti
morsiamen huntua

♥ Olipa morsiamen asu millainen hyvänsä, vanhan tavan mukaan
siitä tulee löytyä jotakin uutta, jotakin vanhaa, jotakin lainattua
ja jotakin sinistä

♥ Huntu symboloi koskemattomuutta ja
viattomuutta

♥ Morsiamella on yksinoikeus valkoisiin

♥ Häävieraat eivät pukeudu kokomustaan, sillä
nyt ei mennä surujuhliin

♥ Kirkossa etummaiset penkkirivit on varattu
lähisuvulle. Morsiamen sukulaiset ja ystävät
istuvat takaa katsoen vasemmalla, sulhasen oikealla

♥ Häiden ohjelma koostuu pääasiassa puheista.
Juhlan pääpuhuja on morsiamen isä, joka ilmaisee
ilonsa uudesta vävypojasta aterian jälkeen. Jos isä ei ole
puhujamiehiä, hän pääsee pälkähästä esittämällä ainoastaan
onnittelumaljan nostamista. Myös sulhasen isä, pappi ja bestman
saavat sanoa sanasensa. Kiitossanat kaikkien vieraiden puolesta
lausuu sulhasen isä 

♥ Morsiuspari lähtee paikalta yleensä
ensimmäisenä

♥ ♥ ♥


Oliko apua? :)

4 kommenttia:

  1. Ruokataulukko ja juomamäärät on havainnolliset, kiitos! Sen sijaan perinnekäytännöt ja pukeutumisasiat taitavat nykyisin olla aika paljon väljemmät.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep. Itsekin pidin noista ruoka ja juoma vinkeistä :) Meille tulee varmasti aika perinteiset häät, niin pidin noista perinteisistä vinkeistä :)

      Poista
  2. Löysin blogiisi ja liityin lukijaksi Bloglovingin kautta. Jään seuraamaan hääsuunnitelmianne :)

    VastaaPoista